А вие внимавате ли каква храна купувате?

woman reading her shopping list in the supermarket

Едва ли някога е имало по-голямо изобилие от хранителни стоки на пазара. Български и чужди стоки, разнообразието често ни затруднява в избора. Важно е да внимаваме какво купуваме, ако искаме да бъдем здрави и в добра физическа форма – здрав дух в здраво тяло! Съществуват няколко практични съвета, за това как да пазарим ефективно и ние от Golden Pages сме ги събрали тук.

  • Винаги правете списък с необходимите продукти! Доказано е, че когато излезем да пазарим, без да имаме предварително съставен списък, ние харчим повече от необходимото и купуваме неща, от които реално нямаме нужда. За това ви съветваме винаги да държите празен лист с химикал на видно място. Така всеки път, когато откриете, че нещо е свършило можете да го дописвате в списъка и ще бъдете спокойни, че не забравяте нищо важно.
  • Не пазарете всичко от едно и също място! Често определени продукти са далеч по-евтини и качествени в специализирани за целта магазини. Ако имате възможността да избирате, разгледайте разликите в цените и качеството и запомнете кои продукти можете да закупите от друг магазин. В началото това може да ви изглежда трудна задача, но още първия месец ще се убедите, че по този начин не само имате възможността за разходка, но и се снабдявате с по-добри продукти. Ако искате да разгледате списък с по-малки и големи магазини за хранителни стоки, можете да го направите в категория Хранителни стоки.
  • Пазарете в умерени количества. Много от продуктите губят своите качества, когато се задържат по-дълго време. Разхищението на храна е сериозен въпрос в световен мащаб. Така например закупете толкова сирене, колкото ви е необходимо за два-три дни напред, а не за цяла седмица. Ако все пак не успеете да оползотворите даден продукт, то се опитайте да го дадете на някого в нужда, докато все още е годен за употреба.
  • Ако имате възможност, подкрепете българските производители! Закупуването на различни хранителни стоки директно от техните производители ви гарантира няколко предимства. Първото е сигурността на стоката и можете да бъдете сигурни, че липсват различни оцветители и консерванти. Освен това подобни продукти често са на по-ниски цени, тъй като върху тях не са поставяни надценки на различните прекупвачи и доставчици. По този начин и вие ще се снабдите с нещо наистина качествено и родно, а освен това и ще подкрепите самите производители на българското.
  • Следете промоциите на различните вериги или квартални магазини и се възползвайте от тях. Но отново ще припомним, закупувайте само толкова, колкото наистина ви е необходимо. Това са хранителни стоки и с изключение на меда, всички те имат някаква трайност.
  • Когато пазарите внимателно преглеждайте срок на годност, както и необходимите етикети за състав, производител и дата на производство. За да бъдете сигурни, че дадения продукт е преминал през различните проверки и са спазени всички норми, това са задължителната информация, която трябва да присъства.

Храната е енергията, така необходима на тялото ни да съществува. Хранете се здравословно, не се лишавайте от нищо, но винаги го правете с мярка. Най-важното, приемайте само качествена храна и отбягвайте различни консерванти, оцветители и овкусители, за здраво и красиво тяло!

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...