Гуми според сезона!

winter-tires-blog

С промяната на сезоните идва и необходимостта от промяна на гумите на нашия автомобил. Смяната на летни със зимни гуми и обратното е наше задължение, към което трябва да се отнесем със сериозна важност. Какви са разликите между двата типа гуми и какви са рисковете, ако решим да експлоатираме един вид гуми през цялата година?

Гумите са нещото, което свързва автомобила с пътя. Стабилността на колата до голяма степен зависи от сцеплението на нашите гуми с пътя – колкото по-голямо е то, толкова по-добър контрол имаме. Когато нашите гуми не отговарят на атмосферните условия, дори най-модерните системи за сигурност като ABS, Traction control, ESP и други спират да функционират правилно.

Кои са основните разлики между двата типа гуми?

Зимните гуми имат специфичен състав и специално изработена структура, която позволява наличието на по-добро сцепление между колата и пътя, триенето се намалява значително и така се износват по-бавно. Когато обаче поставим  тази гума в летни условия, тя започва да се изхабява в пъти по-бързо и губи всички свои характеристики необратимо.

Летните гуми от своя страна са изградени от по-еластичен материал и са по-твърди от зимните. Така ние можем да контролираме автомобила при високи температури на околната среда, като сме спокойни, че спирачния ни път е намален в сравнение с този на зимните. Освен на по-високи градуси, летните гуми са създадени да издържат и на по-голямо натоварване от гледна точка на средна скорост и изминати километри. Причина за това са големите стабилни блокове на протектора, които обаче са крайно неподходящи при шофиране в зимни условия.

Какви опасности крие шофирането с неподходящи за сезона гуми?

Предимствата на летните и зимни гуми в съответните сезони се превръщат в големи и опасни недостатъци, когато се експлоатират в другата част от годината. Причините за това са много на брой.

Една от тях е фактът, че в състава на летните гуми са включени вещества, които се втвърдяват. В резултат на това при падане на температурите под нулата сцеплението намалява значително, дори при наличието на суха пътна настилка, което може да бъде причина за увеличаване на спирачния път почти двойно. От друга страна пък в състава на зимните гуми се съдържат много меки съставки, които при наличие на топъл асфалт омекват. Така на практика можем да кажем, че гумите ни буквално се „топят“, което увеличава не само износването им, но и удължава нашия спирачен път.

Когато избираме гуми е добре да се интересуваме от техните характеристики и качества. Ако изгубим контрол над автомобила си застрашаваме не само нашия живот, но и този на хората около нас. Никога не трябва да пренебрегваме сигурността. Много автосервизи и магазини предлагат различни по цена и качество гуми. От Golden Pages сме подбрали повечето от тях и списъка може да разгледате в категория Автомобилни гуми.

Оказва се, че използването на гуми според сезона не само ще увеличи сигурността по пътищата, но и е по-икономичния вариант в дългосрочен план. По-малкото износване на летните гуми през топлата част от годината и на зимните при ниски градуси може да увеличи техния живот с до 20 000 километра. Винаги пазете себе си и останалите по пътя!

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...