Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Кандиларов“ ООД

12

Интервю с г-н Кирил Кандиларов и д-р Найден Кандиларов собственици на Самостоятелна медико-диагностична лаборатория ” Кандиларов” ООД

Първата ни бизнес идея…
Н.K: Да изградим качествено нов модел на лабораторните услуги в България, използвайки наученото от престоя в Германия – качествено обслужване на пациентите, бърза и точна диагностика и достоверни резултати.
К.К: Имахме късмета да учим и работим в Германия, където се докоснахме до модерна високотехнологична медицина, добро отношение към пациента, високо качество и бързина в получаването на готовия резултат от изследването.
Н.К: За разлика от много наши колеги, ние не се възползвахме от възможността да работим и да се развиваме в Германия. Може би изненадахме много от тях с решението си да се върнем в България и да приложим наученото като теория и практика в наши условия.
К.К: За решението ни повлия нивото на медицинските услуги по това време. От контактите ни с колеги, работещи в България разбрахме, че в болниците липсват реактиви и добра апаратура и те се затрудняват да назначават изследванията, необходими за поставяне на точна диагноза и последващо лечение на техните пациенти. Сравнявайки нивата на медицинските услуги у нас и в Германия, решихме да поемем риска да изградим модерна високотехнологична лаборатория, прилагаща най-добрите лабораторни практики по европейски стандарт.

Като една от първите частни лаборатории в страната, имаме самочувствието, че до голяма степен начертахме пътя който и до днес следват повечето частни лаборатории. Ние сме и първата частна лаборатория в България, сертифицирана по ISO.
Н.К: Започнахме с огромно желание и хъс. В началото приятели, колеги и познати насочваха пациентите към нас. По-късно започнахме да извършваме лабораторни услуги по клиничните проучвания, които се работеха в България. Сключихме договори с редица медицински центрове. Извършваме профилактика на служителите в много от големите и водещи фирми в страната.
К.К: Въпреки нарастващата конкуренция в годините, ние не само се утвърдихме, но и успяхме да останем лабораторията, на която лекарите и пациентите вярват – а това се дължи на факта, че през всичките 16 години никога не сме правили компромис с качеството на лабораторните услуги. Наясно сме, че в този бизнес не може и не трябва да има компромиси. Никога не забравяме, че зад всяка проба стои нечие човешко здраве, а в някои случаи и човешки живот. Това е осъзната отговорност от всички наши служители.

Ако трябва да започнем от начало, бихме променили…..
Н.К. Може би бихме променили концепцията си за назначаване на персонал на ключови позиции. Имаше ситуации, в които сме се предоверявали и това ни е създавало сериозни проблеми. Днес е все по-трудно да намираш съмишленици в работата, на които да разчиташ.

Кое е най-тежкото решение, което сме вземали…
К.К: Вземали сме тежки решения. Самото изграждане на частен бизнес в сферата на медицинските услуги беше тежко и достатъчно рисково решение. В началото банките и застрахователите приемаха скептично създаването на такъв бизнес и не бяха склонни да работят с нас. Това ни принуди да закупим по-голямата част от необходимата апаратура на лизинг от производителите и така да започнем пълноценна работа в лабораторията.

Най-големият ни урок в бизнеса…
Н.К: Научили сме много уроци. Но най-важният е, че успехът се гради върху коректност, откритост и следване на новостите, без да се робува на цената на влаганите инвестиции. За нас успехът е силен, много добре подготвен, отговорен екип от служители, поставящи се в услуга на пациентите за доставяне на своевременни и обективни лабораторни резултати.

Оттук нататък планираме…
К.К: Разширяване на лабораторната мрежа в страната и осигуряване на достъп на все повече пациенти до богат набор от изследвания, непрекъснато следене на новостите в медицината по отношение на лабораторните тестове и тяхното внедряване в дейността на лабораторията.
Н.К. Осъзнаваме, че генетичните изследвания все повече се налагат в съвременната медицина по отношение на диагностика, терапия и профилактика. С тази цел основахме и оборудвахме нов сектор за генетични изследвания. Благодарение на изключително компетентният и професионален екип от генетици, с който разполагаме, смятаме и за в бъдеще да развиваме това важно звено на лабораторията

.
Как се промени бизнес средата след глобалната финансова криза и как реагира вашият бизнес, за да се адаптира към новите пазарни реалии?
К.К: Независимо от това, че услугата, която предлагаме не се влияе особено от глобалната финансова криза, ние също имаме своите проблеми като резултат от нея. Параметрите на финансово осигуряване от Националната здравно-осигурителна каса са недостатъчни.
Много е трудно да се намери балансът между скъпата апаратура и консумативи и ниската платежоспособност на нашите пациенти. Ние се опитваме да намерим този баланс чрез внедряване на нова техника, която позволява въвеждането на нови, по-ефективни методи за изследване, като по никакъв начин не занижаваме качеството и обективността на лабораторните резултати. Нещо повече – за нас пациентът е от първостепенно значение.

Поддържате ли връзка с вашите „първи учители“ (германците) – тези, които ви подтикнаха да изградите бизнеса си?
Н.К: Да, разбира се. Цялото оборудване и консумативите, с които работим, са немски – на лидера на пазара “Roche”, а от 2010 г. сме официален партньор на лаборатория „Limbach“ – най-голямата медико-диагностична лаборатория в Германия и една от водещите лаборатории в Европа. Освен това нашата лабораторията има сертификат за качество от INSTAND (Германия).

Прочети още:

ХИПЕРБАРЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТ... 13 години медицински услуги за по-добро здраве и качество на живот ХИПЕРБАРНИЯТ М...
Лаборатория ” Лора “ Медико-диагностична лаборатория " Лора " е самостоятелна медико-диагностична ла...