Интервю с инж. Петьо Попгаврилов управител на “СИТИ – ЕВРО ГРУП” ЕООД

seg

Първата ми бизнес-идея беше……
Всъщност, това не е първата, а поредната и надявам се, една от най-сполучливите. След 20-годишен опит в строителството от 2003 година управлявам собствена компания. Преди 6 години изпълнихме успешно първия ни проект на нискоенергийна монолитна къща и тъй като в България монолитното нискоенергийно строителство не е застъпено достатъчно, решихме натрупания опит и знания да превърнем в актив за бизнес.

Опишете накратко какво означава “нискоенергийно монолитно строителство”
По своята същност монолитното строителство представлява стоманобетонна носеща конструкция на сградата и висококачествени външни тухлени стени.
Искам да подчертая, че не става дума за сглобяеми елементи с подобрени енергопоказатели. Ние подхождаме към енергийната ефективност на сградата интегрирано, тази концепция “прониква” във всяка от частите на проекта и затова резултатът е много конкурентен и логичен.
Нискоенергийните сгради потребяват по-малко от половината енергия, необходима на стандартните.
Има няколко основни принципа при изпълнението на сградата, които я създават като нискоенергийна и намаляват потребността от енергия: високоефективната външна топлоизолация, избягването на топлинните мостове, компактната форма на самата сграда, плътната за въздуха обвивка на сградата и високоефективната инсталация за отопление.
При възприемането на този подход неизбежно изникват въпроси: какво е качеството на въздуха в помещенията и дали вентилацията е на ниво, как е развито естественото осветление и произхождащото от това условие за засенчване, санитарно-хигиенният микроклимат – недопускане на появата на мухъл и плесен.
Ние се стремим да застъпим максимално използването на възобновяеми енергийни източници. Ще дам съвсем семпъл пример – соларна инсталация за затопляне на вода на покрива. Тя не повишава енергийната ефективност на сградата, но снижава разходите за експолоатацията и е средство за опазването на околната среда и съхраняването на изчерпаемите природни ресурси – т.е. сградата се превръща в “зелена” и “устойчива” – оставя по-малък екологичен отпечатък върху природата.

Каква е Вашата прогноза за развитието на този тип строителство в нашата държава?
Предвид Директивата 2010/31/ЕС за изпълнението на новопостроените сгради, която влиза в пълната си сила след 2020 г, развитието на нискоенергийното строителство трябва да се превърне в национална стратегия. Всички участници в инвестиционния процес ще се ангажират с промените. Предимствата ще са на страната на всеки инвеститор, които заложи на новите технологии при изграждане на проекта си. Без значение дали става дума за нискоенергиен жилищен, офисен или производствен обект, той ще притежава актуалните характеристики на атрактивен имот и гарантирано ще запази стойността си във времето.
Задачата ни като строители е да мотивираме възложителите – нашите бъдещи клиенти, да мислят, търсят и изискват най-добрия вариант за изпълнението на тяхната сграда от гледна точка ”енергоспестяване”.
Тук е мястото да изтъкна, че “СИТИ – ЕВРО ГРУП” EООД като компания, пряко свързана с осъществяването и популяризирането на нискоенергийното монолитно строителство, беше отличена с ІІ-ра награда за отрасъла “Строителство” в тазгодишния конкурс “Най-зелените компании на България”, а в Годишните награди на b2b media, в категорията “Иновативна сграда на годината – 2015” журито ни класира на І-во място.

Ако трябва да оправите само един съвет – най-важния – към вашите клиенти, какъв би бил той?
В центъра на вниманието трябва да бъде осигуряването на оптимален комфорт за обитаване на сградата при максимална енергийна ефективност. При това, комфортът трябва да се разглежда във всичките му измерения – топлинен, зрителен (или светлинен), акустичен (или шумов) и хигиенен (или санитарен). Да се ръководим от аксиомата, че основното предназначение на сградата е да служи на обитателите си, а не да икономисва енергия.
В тази връзка аз винаги поставям ударението върху възможностите и нуждите на конкретния ползвател. Понякога, след детайлна икономическа обосновка, частичните мерки също са приложими в стремежа за излизане от рамката на стандартния енергиен статут.
На всички тези въпроси и други, възникнали в процеса на работата , отговаряме, съветваме и дискутираме с нашите клиенти, защото те очакват от нас експертиза и постигнати енергийни параметри на тяхната сграда, съизмерими не със сегашните, а с бъдещите изисквания в сферата на сградното енергопотребление.