Какво прави енергийната ефективност възможна

16534686068_8e51f280b5_k

Глобалната необходимост от пестене на енергия не е тема, която е актуална от скоро. Реално изчерпването на енергийните ресурси на планетата е много сериозен политически и икономически проблем, за чието решение се залага на приноса на всеки един човек.

Какво се има предвид под това, че зависи от всички ни? Реално в света се разработват все повече нови и сериозни проекти, чрез които да бъдат открити алтернативни енергийни източници. Такива са нетрадиционните методи за енергийно производство, например от вятър, геотермални източници или водноелектрически централи. Към момента те допринасят за общото производство на електричество едва около 1 %, но в регионален план биха могли да окажат изключително добро влияние. Благодарение на химическата наука вече са достъпни соларните панели за фотоволтаична и термална енергия, а също така леки перки за ветрогенератори и много други неща, които са иновации и спомагат за енергийната ефективност.

Тези примери за научни и технически открития са много интереси, но истината е, че в голяма степен те са доста далеч от обикновения човек, от който, обаче, също се очаква да даде своя принос за световния проблем с енергийните ресурси. Тук идва ролята на програмите за енергийна ефективност. Тези програми всъщност са второто звено на борбата срещу намаляването на ресурсите и са по-лесни за разбиране.

Енергийната ефективност като цяло означава извършване на същата услуга, но с по-малък разход на енергия. Все по-често ни попада информация по темата със санирането на сградите, което е отличен начин за спестяване. Всъщност санирането е една от ключовите енергоспестяващи стъпки, но е и не малка инвестиция. Реално с тази технология се намалява употребата на енергия за отопление и за охлаждане, което от своя страна облекчава и домашния бюджет, често с много значителни суми. Друг много удачен вариант за постъпки към енергийна ефективност е изборът на енергоспестяващо осветление у дома и в офиса. Този тип осветителни тела, освен спестяване на енергия и средства имат много по-дълъг живот и гаранция от производител.

Фирмите, предлагащи сертифицирана помощ за постигане на енергийна ефективност не са никак малко дори и у нас. В Golden Pages успяхме да съберем най-добрите от тях. Заедно с информацията за дейностите и услугите, които се предлагат можете да откриете специалистите, които да ви предложат професионален анализ на необходимите мерки, а също така да ви консултират по въпроса как да изберете най-правилните материали или решения за вашия случай.

Както вече споменахме инвестицията за саниране не е никак малка. По тази причина беше създадена и Националната програма за енергийна ефективност у нас, а редица банкови дружества вече предлагат специализирани кредитни продукти. В случай, че имате желание да направите личното си проучване можете да разгледате раздел Енергийна ефективност в България на Golden Pages.

Обикновено, началната стъпка към собствения принос за решаване на глобалния проблем се състои в някой определени индивидуални решения в нашето всекидневие. Такива лични промени са използването на по-слабо отопление в стаята през зимата или замяната на автомобила с велосипед или разходка. Спестяване на енергия, макар и в по-малки размери може да се постигне и при промяна на поведението на самите потребители и това определено е едно добро начало.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...