Какво трябва да знаем за техническия преглед на автомобила ни

god_pregled

Годишният или периодичен технически преглед на нашия автомобил е сред задължителните по закон изисквания, за да управляваме МПС по пътищата у нас. Този преглед представлява нещо като профилактичното ни ежегодно посещение при личния лекар с малката разлика, че характерът не е препоръчителен и неспазването на това изискване може да доведе до доста сериозни санкции за водачите.

Пропуските по тази процедура не са само по вина на шофьорите. До преди няколко години една от най-лошите практики бяха прегледите на автомобили само по документи, но отговорните органи в голяма степен успяха да ограничат това. От 2012 година насам във всички пунктове, в които се извършва този тип процедурна услуга са поставени камери, които предават жива картина към Изпълнителната дирекция „Автомобилна администрация“.

Водачите трябва да са наясно, че санкциите, които биха последвали, ако не са преминали годишните прегледи на своите превозни средства не са никак малки. Най-ниската възможна санкция при проверка на КАТ е фиш, които не е с толкова сериозно финансово изражение. Често, обаче се случва органите на реда да предпочитат да пишат актове, които са със доста по-солена глоба и отнема на контролни точки от шофьорите. Един доста по-сериозен и проблемен момент е, че водачи на МПС, участвали в пътно произшествие с непроверен за техническа изправност автомобил по всяка вероятност биват лишавани от обезщетенията си по застраховка „Каско“. Нещо повече, застрахователите редовно имат специални клаузи по този въпрос.

Има няколко специфики, които са полезни за водачите, на които предстои технически преглед на личния или служебен автомобил. Имайте предвид, че лекият автомобил над 5 години трябва да преминават съответните щателни технически проверки веднъж годишно, а новите возила преминават първият си технически преглед три години след началото на активната им експлоатация, като следващия преглед е след две години. На всеки 6 месеца на нова проверка подлежат таксиметровите коли и товарните автомобили над 10 години. Съветът към шофьорите е да не чакат крайната дата на изтичане, записана в документите за прегледа, а да изпълнят това си задължение на по-ранен етап.

За успешното преминаване и получаване на необходимите удостоверения за техническа изправност е необходимо водачите да подготвят и да носят със себе си в съответните пунктове определени документи. Малкият и големият талон са задължителни, като големият може да бъде предоставен и като преснето копие. Друг задължителен документ е полицата с валидна застраховка „Гражданска отговорност“, квитанция за платен данък на превозното средство и документ за самоличност на лицето, предоставящо превозното средство за извършване на съответния преглед. Шофьорите на превозни средства с монтирани газови уредби трябва да са разположили стикерът GAS на задното стъкло и да имат предвид, че този технически преглед важи и за горивната уредба.

Прегледът на автомобила, макар на пръв поглед да ви се струва като досадно задължение, което носи повече разходи, но е повече полезно и определено има за цел да направи шофьорите отговорни към поддръжката на превозните им средства с цел максимална безопасност. Изключително важно е да се спрете на специалисти и достатъчно добре оборудван пункт, за да сте сигурни, че задължителната проверка ще бъде и качествена. В секция Технически прегледи на автомобили в Golden Pages можете да се запознаете с някой от най-добрите специалисти на пазара и да направите своя информиран избор.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...