Как да изберем с какво да пътуваме?

Reisebus

Пътуванията в днешно време не са лукс, а необходимост. Дали ще се наложи да пътуваме по работа, за удоволствие или за да посетим наши близки, когато не разполагаме с личен автомобил нещата се усложняват. Ползването на обществен транспорт е доста по-ангажиращо от това просто да се качим на личната си кола и да отпътуваме. Реално обаче, при правилен разчет на времето и добра организация нещата могат да се получат и пътуването ни да бъде абсолютно безпрепятствено.

С появата си железопътният транспорт е бил толкова голяма иновация, че днес би могъл да се сравни дори с изобретяването на компютъра. Има данни, че прототипът на първите влакове и релсови пътища датират от VI век пр. н.е., а родината е Гърция. Развитието, което търпи този вид транспорт е уникално в световен мащаб. През миньорските дървени релси и теглените от хора и животни дървени каруци до железните релси, а по-късно и стоманени релси, парния локомотив и неговите дизелови, електрически и магнитни наследници. ЖП транспортът имам изумително интересна история, за която изумително малко пътници се замислят, но това в голяма степен е и разбираемо.

Обръщайки се към съвременния железопътен транспорт и то в неговия български случай е добре да отбележим основните предимства и недостатъци, които ще помогнат при вземането на решение с какво да пътуваме, когато нямаме кола. Факт е, че железопътният транспорт съществува от много време, използва се изключително широко както за превоз на пътници, така и за различни товари. Проблемът с този вид транспорт е основно в това, че първоначалната инвестиция със самите пътища е доста голяма заради трудното поставяне на релсите. Съответно маршрутите са доста по-ограничени и има места, особено в България, където пътуването с влак не е никак разпространено. Друг проблем на българското ЖП е ниското качество на услугата и занемарените железопътни пътища и влакове. За достигане на много дестинации е необходимо прекачване, защото самият влак не достига до крайната дестинация и по този начин пътниците плащат повече. Тук трябва да споменем и че от гледна точка на продължителност БДЖ превозва пътници в пъти по-бавно.

В крайна сметка се оказва, че не железопътният транспорт по принцип е проблемен, а неговият български еквивалент и към момента компетентните органи не са открили решение. Именно тези неуредици и проблеми са една от основните причини автобусният вариант за пътуване да набира страшна скорост у нас. Макар като самостоятелна стойност на билета да се оказва по-скъп от мястото в БДЖ, реално погледнато в повечето случаи автобусната линия достига до много повече дестинации и в крайна сметка се оказва по-изгодният вариант. Сериозно предимство, редом с гъстата мрежа от дестинации, е честотата на движение на автобусите.

Естествено, като всичко и автобусният транспорт има своите недостатъци като изразходване на доста течни горива, евентуално засилено замърсяване, когато се използват по-стари машини. Реално всеки вид транспорт има своя принос към една или друга сфера на живота ни. От гледна точка на пътническия превоз, точната дестинация, времетраенето и удобството много често се оказва, че пътуването  с автобус е по-добрият избор. В секция Автобусен транспорт на Golden Pages, можете да намерите полезна информация за фирмите превозвачи и да откриете вашия най-добър маршрут и най-изгоден начин на придвижване.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...