Как да изберете правилният акумулатор

bat

Днес пазарът предлага изобилие от видове акумулатори, с което и вашият избор става все по-труден. Как да разберете кое е най-доброто за вашето МПС и какво да търсите? Следвайте няколко прости съвета, които ние от Golden Pages  приятелски ще споделим с вас и премахнете всички свои притеснения, свързани с този въпрос.

Истината е, че понятие „идеалният“ акумулатор не съществува, тук трябва да говорим за „правилният“. Всяко кола има своите потребности и вие трябва да се съобразите с това. Изборът на евтин акумулатор за нова, модерна и скъпа кола не е приемлив, както и обратното. Ако сте собственик на стар модел, който струва около 500 лева, смисълът да си купите скъп акумулатор е нулев – все едно да си закупите 200 литров бидон, за съхранението на 2 зелки. Изборът на подобна покупка трябва да започне с намирането на подходяща фирма. Вече споменахме за изобилието от подобни, което можете да разгледате в категория Батерии и акумулатори – производство и търговия в сайта на Golden Pages.

Много често потребителите грешат в твърденията си, че зимата е периодът на акумулаторите. Това е сезонът, в който повечето хора имат проблеми с него, но реално жегата оказва най-негативно влияние върху самия акумулатор. При високи летни температури той се саморазрежда до два пъти-по-бързо. Когато говорим за зимни условия и термометрите показват под -15 градуса капацитетът им намалява с почти 50%. Всяка фирма, произвеждаща акумулатори, решава този проблем, като предписва значително по-високи параметри, примерно 74 ампер часа и 660-700А стартов ток. Реално при нормални външни условия двигателя може да бъде стартират и с много по-малък стартов ток, но така осигуряват неговата нормална работа и през студената част от годината.

Каква всъщност е разликата между скъпия и евтин акумулатор? Ако искате да си купите нещо наистина качествено, но на по-висока цена, това е гелов акумулатор. Той се различава от обикновените с много по-висок стартов ток и оптимален капацитет. Те са в пъти по-издържливи на вибрации и имат цикли, напълно херметизирани и без нужда от обслужване. По-евтините акумулатори се разтичат, ако наклонът надвиши 45 градуса, което не се случва при геловите, които не се разтичат дори при пълно обръщане. Изборът ви трябва да се опира на МПС, което притежавате и планът ви за неговата експлоатация. За автомобил пълен с модерна електроника не трябва да се прави никакъв компромис в качеството на акумулатора.

Трябва да вземете  предвид и качеството на гаранционния и следгаранционен сервиз. Защо това е от такова значение? Ако сте избрали точният акумулатор и сте спазили всички изисквания, а в сервиза ви заверят гаранцията, без да осъществят необходимите измервания и проверки, то всъщност те посипват пътя ви с пирони. Дори най-подходящият акумулатор не би издържал дълго време, ако зарядната система не е изрядна.

Не пестете пари, когато колата ви се нуждае от качествен акумулатор и не хабете пари, ако в действителност нямате нужда от нещо качествено в дадената ситуация. Съобразете избора на марка и модел акумулатори с всички фактори – вид превозно средство, експоатация, предназначение. И не на последно място – никога не чакайте акумулаторът ви да „умре“, преди да го смените – не знаете в какъв момент ще се случи това!

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...