Коледните подаръци могат да не бъдат кошмар

Christmas-shopping

Коледа е светъл и много любим празник на повечето хора като това се дължи на символиката, която носи. Това, вероятно е и най-светлият семеен празник, който трябва да носи положителни емоции и радост. Единственият проблем е, че въпросните положителни емоции от Коледа понякога се оказват налични във всеки друг период от годината, но не и през самите коледни празници. Цялото напрежение около подготовката, украсата, подаръците, навалицата по магазините може да натовари толкова много човек, че в крайна сметка възстановяването от този стрес да продължи месеци наред. Много често за подобни негативни преживявания сме виновни самите ние, тъй като сме склонни да превръщаме тези празници в своеобразен маратон на хаоса. Това категорично не е нужно никому и дори ще спаси коледния дух и ценности.

Редовно приемаме празниците като някакъв вид състезание или задължение, а идеята не е такава. В голяма степен това е наложено от съвременното общество под формата на реклами и маркетинг кампании, които ни разясняват, че трябва да пазаруваме колкото се може повече, за да бъде празника истински, но това изтрива реалния смисъл на празника. Стига се до жестоки ексцесии и стрес, които не са необходими на никого. Ако се замислим, по-голямата част от суетата е излишна, защото  не огромният коледен бюджет за подаръци и украса правят празника хубав. Коледа е споделено време с най-близките и честване на семейните ценности и любовта.

Подаръците имат за цел да зарадват хората около нас. Ако сме наясно с това можем да си спестим много притеснения и главоболия. Осъзнаем ли, че не пазарната стойност, а правилно подбраният подарък е важен всичко ще бъде наред. Вместо да си образуваме излишни нерви около това колко и какво можем да си позволим да купим за Коледа, за всички ще е по-лесно и по-приятно, ако подберем това, което смятаме да сложим под коледното дръвче така, че да бъде специално за човека, за когото е предназначено. Празниците са повод за събиране на близките, а подаръкът колкото и символичен и нескъп да е има за цел да е от сърце. Това става, когато познаваме човека, за който е предназначен и не купуваме това, което на нас ни харесва, а това, което ще хареса на адресата. Празниците и особено Коледа не са създадени заради подаръците и колкото по-бързо осъзнаем това и спрем да се поддаваме на паниката, толкова по-голям товар ще свалим от плещите и съзнанието си.

Най-важното е да мислим не за вижданията на другите, а да направим всичко с внимание към нас самите и към най-близките ни. Определете какъв бюджет можете да си позволите за празниците предварително и не се тревожете, че не е достатъчен. Решете предварително на какво вашите близки ще се зарадват, дори и да е символично. Направете свое лично проучване за магазин или търговска верига, от които можете да закупите, ако не всичко то поне повечето необходими неща за коледните празници и свършете тази работа в рамките на ден или два, не е необходимо повече време за подготовка. Съвсем спокойно можете да се доверите на Интернет за своето лично проучване, а селекцията от фирми в Golden Pages може да ви бъде от особена полза. Спестете от времето за подготовка на Коледа, за да го споделите с близките и обичани от вас хора, защото нищо друго не е от значение.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...