Малък и среден бизнес в България – какви са възможностите им?

6757824757_f607201a27_b

Добър бизнес в днешно време се създава трудно и се поддържа още по-трудно. Въпреки наличието на много програми за финансиране на малкия и среден бизнес, това остава слаба сфера в икономиката на държави, като България. Къде могат да се крият причините за това и как да оцелеете на високо конкурентният пазар?

Както вече споменахме, недостатъчно финансови средства за начален капитал не е сред основните причини, спъващи един предприемач. Множество европрограми финансират бизнеси в различни пазарни ниши, а като алтернатива винаги стоят и банковите институции, предлагащи специални оферти за малки и средни предприятия.

Като възможност за изоставането на този сектор изключваме и липсата на иновативни идеи в българските предприемачи. Дори напротив. Наши специалисти и бизнесмени в най-различни сфери неведнъж са се доказали и са били признати на световно ниво. До тук споменахме, че на територията на страната ни има можещи хора и варианти за начално финансиране на дадена идея. Какво все пак ни липсва и пречи?

След създаването си, всеки бизнес се стреми към повишаване размера на своите печалби. Най-важно е фирмата да бъде ефективна. Тоест, да се използват минимално количество средства и ресурси, за постигане на максимален резултат. Това винаги остава трудна задача, а за постигането и се изисква професионализъм и рационалност. В центъра на всичко стоят финансите и тяхното управление. За един малък или среден бизнес наемането на финансист не винаги се оказва рентабилно решение. В подобни ситуации те редовно прибягват до услугите на чужди фирми, предлагащи счетоводни услуги. Но лесно ли е да се повери бъдещето на един бизнес в чужди ръце? Добрият счетоводител може да ви изведе на върха, но лошият може да обрече вашето бъдеще на провал. За улеснение в намирането на фирми, предлагащи подобен тип услуги, в Golden Pages сме събрали голяма част от тях. Нашият съвет към вас е внимателно да разучите професионалното досие на избраната от вас счетоводна фирма, преди да вземете крайното си решение. В случай, че след време „сметките ви“ не излизат, не губете време и сменете счетоводната фирма. Времето е пари, понякога загубите могат да се окажат фатални. Ако пред вас стои този тежък избор, можете да започнете търсенето в категорията Счетоводни услуги на Golden Pages.

Друга причина за неуспеха на младите бизнесмени често са невъзможните условия и наредби, които трябва да бъдат спазвани. Тук включваме условия за качество на продуктите и услугите, условия на труд, работна среда и много други. За големите и утвърдени на пазара фирми това не представлява особена трудност, тъй като те имат служители, които се грижат купищата необходими документи да бъдат изрядни и налице. За по-малките предприятия от друга страна това се оказва голяма трудност. Всеки документ означава допълнителни разходи, които често не са предвидени. А както е ясно, ако всички изисквания не са покрити следват санкции в големи размери. Оказва се, че именно това е причината много прохождащи фирми да обявяват фалит.

Управлението на бизнес, успоредно с това и управлението на финансови средства се оказва трудна задача, особено ако тепърва предстои утвърждаването на име. Разбира се, това далеч не е причина да се отказвате още преди да сте опитали. Внимателно определете вашите възможности и шансове за успех и действайте смело!

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...