Николай Цанев – спортен клуб Никон

fili (2)

Първият път, когато осъзнах, че карате е моя спорт
Това се случи през далечната 1986 г. Бях едва на 7 години. Когато влязох в залата за тренировки за първи път, за мен това беше нещо невиждано, непознато и много интересно, което ме грабна и още тогава осъзнах, че карате е моят спорт. В залата видях дисциплината и отношението между трениращите, както и стремежа на всеки един за усъвършенстване от ден на ден.
Първото ми състезание се състоя в Хасково през 1990 г. на международен турнир, където спечелих сребърен медал. Това беше голямо разочарование за мен и ме накара да бъда още по-постоянен и упорит занапред. Извоювах високи спортни постижения, едно от които е Световен Европейски Вицешампион.
След поредица от разочарования от бивши клубове и ръководни фактори, на 21 годишна възраст реших да създам свой клуб с името Никон. И вече 16 години се радвам на множество успехи и добри резултати.
Клуб Никон е безапелационен и комплексен шампион за всички възрасти и във всички дисциплини. Клубът се развива вече и извън пределите на София. Имаме филиали в Перник, Бургас и Добрич.

Ако трябва да започна отначало, бих променил ….
Не бих променил нищо, защото всички успехи и разочарования по пътя, са ме изградили като човек, треньор, състезател и личност. Научих се да се боря, да нямам мечти, а да имам цели, които да постигам. Не съжалявам за нищо, следвам девиза на клуба: „Заедно напред и нагоре!”

Какво е възпитателното въздействие на спорта, какво възпитава каратето у децата, които тренират?
Най-важното е дисциплината, която учи детето на всичко останало: уважение, самоконтрол, респект, отговорност, здравословен начин на живот.
За съжаление спортната активност на подрастващите е почти нулева. Поради тази причина бях принуден да направя група за най-малките (тригодишни или три години и половина), за да можем да изградим у тях още от най-ранна възраст двигателна кулрура и елементарна дисциплина, която да бъде основа за развитието на детето като личност, не само като спортист.

Най-тежкото решение, което съм взимал и най-големият ми урок в бизнеса и спорта, които съм получавал ….
Когато се записах да тренирам бях най-малкия в клуба и разликата между мен и останалите беше най-малко 10 години. С годините и настъпилите промени в България, моите съотборници бяха принудени да търсят други места, където да се реализират и напуснаха България. Така нашето сплотено карате семейство се разпадна и аз останах сам. Единственият път пред мен беше да продължа напред, да създам клуба, стремейки се да не повтарям грешките на нашите тогавашни ръководители. Исках да създам колектив, в който да цари приятелска атмосфера, което, за голямо мое щастие, е факт вече 16 години.
Всички трудности по време на основаването на клуб Никон и липсата на финансиране и спонсориране, преодолях с постоянство и с усещането, че това е правилния път и моя живот.

От тук нататък планирам ….
Огромна крачка в развитието на клуба беше създаването на Спортен комплекс Никон. Това е нашия дом, където по всяко време можем да работим, създаваме и усъвършенстваме нашите кадри, прекъсвайки недобрата практика за тренировки в различни училищни салони, които ограничават тренировъчния процес.
Една от големите ми цели е спортен клуб Никон да стане първия професионален клуб по карате в България, като по този начин ще се открият нови работни места в различните градове и филиали на клуба. Масата от практикуващи би ни позволила да осигурим на този професионален отбор необходимите подготовка, участия, екипировка и състезания, с цел създаване на идоли, на които младите да подражават и един ден да се стремят да са на тяхното място.
Организираме най-големия международен турнир по карате в България и един от най-качествените турнири на Балканите и в Европа. Всяка година на турнира взимат участие множество световни и европейски медалисти от всички континенти. Тяхното присъствие не е случайно, а се дължи на добри взаимоотношения, както и на високи спортни изяви на клуб Никон на международни турнири, организирани от тези клубове.
Имайки предвид, че карате е новоприет олимпийски спорт и ще бъде част от програмата на игрите в Токио 2020г., това ни стимулира да сме още по-амбициозни и целеустремени да се преборим за квота и участие на игрите в Токио. Предвид нашите европейски и световни медалисти, всички ние в Никон се надяваме да имаме своя първи олимпийски медал за България.

Какво предлага Спортен Комплекс Никон?
Спортен комплекс Никон организира занимания и тренировки по карате за групи от 3 до 103 години, разпределени според възрастта.
Освен карате, спортният комплекс предлага занимания по бокс, зумба, йога, фитнес, класически и модерен балет и др. Разполагаме със всичко необходимо, което ще Ви накара да почувствате комплекс Никон вашето място за спорт, приятелство, отлична атмосфера и настроение.

Отрази ли се кризата върху спорта? България дава ли достатъчно пари, за да създава шампиони?
Кризата се отрази положително върху развитието и работата на спортния комплекс. Избягвайки от всички проблеми и неприятни емоции, които ежедневно ни заобикалят и се натрупват, хората намериха при нас място, което ги зарежда и тонизира, и подобрява качеството им на живот.
Държавата никога не е помагала на клуба в създаването и изграждането на шампиони…

Графици на филиалите на спортен клуб Никон:

София

Спортен комплекс Никон, ул. Казбек 51, карате:
понеделник до петък от 18,00; 19,00 и 20,00 ч.
Събота и неделя – от 11,00 и 12, 00 ч.

кв. Лозенец, център Run and gain
понеделни и четвъртък от 17,00 ч.
събота и неделя от 10,00 ч.

Перник

квартал Мошино, Младежки дом
вторник, четвъртък и събота: 17:00 – 19:00 ч.

център, ул. Вардар, бл. 56
понеделник, сряда и петък: 18:00 – 19:00 ч.
Бургас

Детска градина Веселушко, жк. Изгрев
понеделник, сряда и петък от 18,00 ч.

кв. Сарафаво,ул. Брацигово

събота и неделя от 11,00 ч.

Добрич

ул. Никола Петков 4
понеделник, сряда и петък от 18,30 ч.