Светлината в нашия живот, или избора на осветителни тела

jilishta-oka4eni-tavani-13b

Поставянето на осветителни тела в различни помещения и открити пространства често се прави още при създаване на плановете за строеж или ремонт. Те имат особено значение както за вида на стаята, сградата или парка, така и за удовлетворяване на нашата лична нужда от светлина през тъмната част на денонощието.

Видът на осветителните тела и тяхното разнообразие са се развили значително от създаването на първата създадена крушка през 1872 година от А. Лодигин. Принципът на действие в по-голямата си част се е запазил и най-общо казано осветителните тела представляват уред, източник на изкуствена светлина, която се създава от нагряването на проводник, като през него протича електрически ток. Нуждите на потребителите от естетически вид, по-голяма мощност, изразходването на по-малко енергия или използването на енергия от слънчевата светлина налагат създаването на нови технологии в тази сфера.

Развитието на осветителните тела преминава през създаването на светлина, пречупена през различни цветни спектри, създаването на тела, които излъчват насочена или дифузна светлина, до използването на LED модули за повишаване на енергийната ефективност и ред други.

На пазара днес могат да бъдат открити редица фирми, занимаващи се както с търговията на подобни тела, така и с тяхното проектиране, монтиране и гаранционна поддръжка. Много от имената им можете да намерите на сайта в категория Осветителни тела – магазини.

Защо осветлението е толкова важно за човечеството?

Неоспорим факт е, че светлината ни кара да се чувстваме по-спокойни и сигурни. Човешкото съзнание е проектирано да бъде активно в светлата част на денонощието, а през останалата да изпада в покой и да релаксира. Създадения ни режим на живот обаче рядко позволява да прекратяваме всякаква дейност, особено през зимния сезон, когато слънцето залязва прекалено рано.

Друга, все по-често използвана функция на осветителните тела е създаването на визуални илюзии. Осветлението на различни паркове и градини, паметници на културата, рекламни пана и сгради и т.н. привличат нашето внимание и стават леснодостъпни за нашето око, като добре съчетаните цветове и щрихи често придават едно неповторимо усещане за магията, която витае във въздуха около нас.

Все по-често много хора се стремят и към създаването на различни визуални илюзии и в своите домове. Така например допълнително поставени крушки в светла стая и предават по-просторен и обширен вид. Поставянето на лампа срещу огледало на стената играе същата роля, като често в тази идея има и закачливата нотка за откриване на нова стая, двойник на тази, в която се намираме.

Важна част при обзавеждането с различни осветителни тела е тяхното монтиране. Ние от Golden Pages искаме да напомним, че безопасността на нас и на хората около нас винаги трябва да бъде поставяна на първо място. Именно за това монтирайте сами закупените осветителни тела само тогава, когато сте напълно убедени, че имате необходимите познания в сферата. В противен случай потърсете помощта на специалисти. Овлажняване на кабел, недостатъчна издържливост на фасонка, опасното нагряване на предмети в близост до осветителното тяло, късо съединение по инсталацията вследствие на грешно монтираното тяло са предпоставки за сериозни инциденти.

Направете си живота толкова светъл, колкото смятате за необходимо. Живейте толкова часа от денонощието, колкото искате. Забавлявайте се с цветовете и проблясъците, ако това ви харесва. Но винаги поставяйте сигурността на първо място!

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...