С внимание за грижата за очите

2354086423_7cdb6043d8_b

Нашето зрение е сред сетивата, които са ни най-ценни и ни служат за най-много дейност. Твърде често се случва да се окажем в позиция, в която зрението ни се натоварва непрекъснато, тъй като сме изложени на най-различни вредни влияния като продължително седене и работа на компютър, шофиране, стрес, силно слънце, вятър или прах. Като не вземаме подходящи предпазни  и превантивни мерки за здравето на очите си, често и много неусетно зрението ни отслабва, а неудобствата, които създава това са доста и са с продължително влияние.

В много професии едно от основните изисквания е добро зрение и по тази причина, дори при кандидатстване за определена работа се изисква и се извършва обстоен преглед. Други и много по-често срещани професии нямат изискване за такъв преглед, а естеството на работа в действителност натоварва именно очите ни. Около 90 % от работата в днешно време изисква използване на компютър, като дори в супермаркета или в ресторанта до нас вече са въведени електронни системи, които изискват въвеждане на нашите покупки или поръчка.

Малко известен факт е, че шивачите например редовно страдат от проблеми със зрението, защото им се налага много внимателно и много прецизно да извършват своята работа и твърде често за тази цел натоварват зрението гледайки от близо всеки шев бил той на ръка или на машина. Подобна е ситуацията и при електротехниците и при професионалните шофьори. При първите, зрението се напряга по подобен начин, като при шивачите, а при професионалните шофьори, често се стига до шофиране през нощта, при по-слабо осветление и в продължение на много часове.

Това са само малка част от примерите, които могат да се дадат, а това което в голяма степен ги обединява е, че отговорността и грижата за здравите очи е оставена в собствените ръце на всеки от нас. Това, което трябва да знаем е, че  редовните профилактични прегледи на очите служат не само за проверка на зрението ни, но в голяма степен спомагат за ранното диагностициране на заболявания като глаукома, високо кръвно налягане, диабет или стрес.

От изключително значение е тестването на зрението при най-младите и при по-възрастните хора, защото те са най-уязвими. По тази причина специалистите препоръчват при възраст под 16 години, прегледите да се извършват на всеки 6 месеца, а за тийнейджърите до 18 години прегледът е добре да бъде веднъж годишно. Когато има история на заболяванията като диабет и глаукома при хора над 40 години тестването на очите също е добре да се извършва всяка година. Като стандарт е наложено профилактични очни прегледи да се правят на всеки 2 години, когато няма история на различни заболявания и когато няма оплаквания.

Реално погледнато, колкото и досадна и не чак толкова важна да ни се струва очната профилактика трябва да сме наясно, че редовните прегледи са точно толкова важни, колкото и профилактичните посещения при нашия личен лекар. По тази причина е добре да изберем добри специалисти и да не отлагаме, а да направим своя преглед. Golden Pages разполага с подробен списък на Оптики в България, който може да ви бъде изключително полезен.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...