Google е премахнал над 1,7 млрд. реклами през 2016 година

google-sign-9

„Гугъл” е премахнал над 1,7 млрд. реклами през 2016 година, по-голямата част от които са били спонсорирани линкове, банери и носители на фалшива информация. Това е двойно увеличение в сравнение с предходната 2015 година.

По информация на „Гугъл” два ключови фактора са довели до драстичното увеличение на изтрити реклами от търсачката им.

Единият от тях е разширения мащаб при прилагането на политиката за премахване на рекламни съобщения. Например, през май тя поведе война срещу измамните схеми за привлекателни на пръв поглед бързи кредити. В резултат бяха блокирани близо 5 милиона реклами, засягащи ипотечни и студентски кредити, кредитни карти и др., а срещу близо 8 000 сайта, предлагащи подобни услуги бяха „предприети действия”. От компанията все още отказват да дадат информация какви точно са били те.

От екипа на най-голямата търсачка в света уточниха още, че не всички от тези 1, 7 милиарда реклами са достигнали въобще до интернет пространството. Много от тях са били отхвърлени като легитимни още по време на процеса за одобрение, който включва оценката и на компютър, и на човек. Именно на комбинацията от технология и човешки ум компанията дължи свалянето на такъв голям брой рекламни съобщения. От “Гугъл” уточняват, че човешката преценка е най-желана в случаите, в които става дума за таблоидни клюки и фалшиви новини, тъй като поне за момента човешкият ум забелязва по-добре измамната информация в тях.

Другите видове премахнати реклами влизат в категориите „Измамни фармацевтични лекарства” (незаконни продукти, невярни или подвеждащи здравни твърдения, билкови и хранителни добавки с неодобрени фармацевтични съставки, федерално неодобрени продукти на пазара, представяни като безопасни, или продукти, които се представят за други. В много страни, също така „Гугъл” е забранил рекламирането на аборта заради конкретното държавно законодателство. 68 млн. подобни съобщения за били премахнати от търсачката), „Отслабване” (засегнати са били 80 млн. реклама и 47 000 сайта с фалшиви данни и методи за отслабване) и „Селфкликинг адс” (Реклами, при които се генерират кликания от самите създатели. 23 000 подобни са били блокирани).