Васил Йотов – Управител на КОВАС ЕООД

arena-armeets

Първата ми бизнес идея беше ….

Детска и много вкусна. Бях на 10 години и живеех със семейството си в чужбина. Там търговията беше свободна и реших, че мога  да продавам…… близалки на децата. Съучениците ми бяха много доволни да си ги купят, защото нямаше откъде в училището, а и аз бях не по-малко доволен.  Докато един ден в жегата близалките не се разтекоха в ученическата ми чанта. На „бизнеса“ ми беше сложен край, но важното е човек да си извади поуките, когато сгреши. Казват, че младостта не е порок и тогава за първи път разбрах че това, което продаваш трябва да съхраняваш добре.
Първото по-сериозно нещо, което реших да развивам като бизнес, още преди демократичните промени в България,  беше часовникарско ателие. Това беше специалността ми завършена в училище.  Бях едва на 19 години, но вече бях натрупал 3-4 годишен стаж в сериозно часовникарско ателие. Имах наличен инструментариум и резервни части, но по-важното беше, че  имах  амбицията да работя това. За поколенията, които не познават това време,  това беше изключително труден период на дефицит и промени. Ателието просъществува дълги години и след като спрях да работя там.

 

Ако трябва да започна отначало, бих променил ….

Никога не съм и помислял, че ще се занимавам с осветление. Нямах представа  какъв заряд и какъв потенциал има в осветлението и колко интересна може да бъде тази област от нашето ежедневие. Но се радвам, че така се стекоха обстоятелствата. Затова ако трябва да започна отначало- отново бих избрал бизнеса с осветление. Като бивш спортист особено пристрастен съм към всички реализирани до момента от КОВАС проекти за осветление на спортни обекти. Спортът и музиката обединяват хората по един уникален начин и вярвам в просперитета на всички реализирани и планирани стадиони, терени, площадки, съоръжения. Тази година екипът на КОВАС отбелязва 25г. на осветителния пазар в България.

Как се промени бизнес средата след глобалната финансова криза и как реагира Вашият бизнес, за да се адаптира към новите пазарни реалности?

Бих посочил нови процеси, които променят качеството на живот на хората по целия свят. В момента в осветлението тече изключително бурен процес на промяна на технологиите. LED осветлението променя всичко-  от производството до крайния клиент. Абсолютна революция. КОВАС  прави необходимите промени в движение. Най-големите производители на осветление в света предприемат мащабни структурни промени, за да се адаптират в новите условия. Говоря за промени както в търговията, така и в проектантската дейност,  и една осезаема тенденция на  постепенно превръщане на  темата за осветлението- в мода. Ще се осъществяват всякакви идеи на светлинните дизайнери, ще има неща които не сме си и мечтали преди за възможни. Първи пример- LED екраните с различин размери. А в домовете? Представете си  как  вашите стени се обливат с каквато искате светлина и всичко това да става без…… осветителни тела ! Звучи фантастично, но това ще се случи в съвсем близко бъдеще. И не е нужно да сте у дома -можете да управлявате осветлението от мобилния си телефон, от всяка точка на света!

От тук нататък планирам ….
КОВАС се развива непрекъснато – като следва иновациите в осветителните технологии в световен мащаб. Планираме развитие чрез въвеждане на общодостъпна образователна програма за революционната LED технология и нейното приложение за повишаване качеството на осветлението в живота на хората. Предлагане на най-новите поколения решения за осветление. Предстои ни създаване на още уникални проекти за осветление и много незабравими емоции в работата.

Какво ще се случи според Вас с икономиката и бизнес средата в България през следващите 5 години, с оглед на незатихващата икономическа криза и новите предизвикателства в глобален мащаб?

От глобалната финансова криза пострада голяма част от бизнеса и продължава да страда. Честно казано не съм оптимист, че през следващите пет години, специално България ще се отърси от нея, но с промяната на технологиите, се променят и реалностите.

 

Прочети още:

ИНТЕРМЮЗИК ООД Агенция ИНТЕРМЮЗИК е основана през 1999 г. Основната идея в дейността на ИНТЕРМЮЗИ...
АЛЛ Електра ООД Фирма АЛЛ Електра ООД е утвърдена на нашия пазар от 1993 година. Вече повече от 19 го�...