Д-р инж. Дончо Иванов и инж. Димитър Гунев – собственици на Шамот Ел Пе 2007 ООД

klinkerni-nastilki-111

Първата ни бизнес идея беше …
Създаване на фирма за производство на широка гама керамични изделия:
– шамотни огнеупорни изделия
– клинкерни разноцветни изделия за вътрешни и външни настилки
– керамични изделия за реставрация на исторически обекти
– неформовани огнеупорни материали (огнеупорни лепила,смеси и огнеупорни бетони)
– изделия от огнеупорни керамични влакна и огнеупорни бетони
– керамични изделия за бита
– декоративни порцеланови изделия за бита.

Ако трябва да започнем отначало, бихме променили …
Бихме акцентували на търговия с керамични материали а не с производство поради :
– небрежното отношение на българските управляващи към българските производители през последните 25 години изразено в скъпи енергийни източници , скъпи кредити ( високи лихви ) и т.н.
– валутният борд , съответно скъпият лев , който толерира вноса а пречи на износа
– бюрокрацията от ЕС допълнена с българската и т.н.

Продуктът, който ни донесе най-голям успех е …
Основните ни продукти от гамата на шамотните огнеупорни материали.

Най-тежкото решение, което сме взимали е …
Най – тежкото решение е създаването на собствено производствено предприятие ( вместо търговско) знаейки, че започваме от нула, че нямаме активи, с които да обезпечим евентуален кредит освен собствените си жилища, че трябва да се изгради съвсем нова база на голо поле с необходимата инфраструктура – газ, ток, вода и т.н.

Най-големият ни урок в бизнеса е …
След 10 години упорита работа и преодоляване на всички трудности отново се потвърди истината, че всичко може да се постигне когато ти е ясен пътя и имаш воля.

От тук нататък планираме …
Да усъвършенстваме и разширяваме производството си откъм технология и машини, както и намаляване на разходите за него.

Как се промени бизнес средата след глобалната финансова криза и как реагира нашият бизнес, за да се адаптира към новите пазарни условия
Да се говори за влияние на глобалната финансова криза върху бизнес средата в България е силно преувеличено и не-точно , защото по – скоро прехода от планово към пазарно стопанство не беше умно подготвен и изпълнен и това нанесе удар върху бизнес средата защото се допуснаха груби грешки като :
– масовата приватизация – производствените предприятия попаднаха в неопитни и злонамерени нови собственици , които необосновано затвориха редица производства.
Ако държавата си знаеше интереса, който е интерес и на гражданите, щеше да гледа под лупа всяка идея за спиране на производство. Ако това беше станало, почти във всеки завод имаше по един цех, който можеше да се съхрани и работи и днес и безработицата щеше да е поне с 10 % по – ниска. Да не говорим, че технологиите възпитават – хората стават по – мислещи , по – дисциплинирани.
– прекалено дълго задържане на валутния борд , който първите 5 – 6 години наистина беше стабилизиращ , дисциплиниращ производства , банки , управляващи и т. н , но в последствие доведе до стагнация на българските производства поради предимството , което има вноса при скъп лев т. е лекарството „валутен борд „ продължи да се взима прекалено дълго и като всяко такова вече вреди.
– разпродажбата на банките доведе до „съгласувани“ високи лихвени нива под рубриката в България бизнеса е риск.
– от 2000 до 2015  година цената на природния газ се вдигна от 223 лв./1000м3 до 630 лв/м3,което увеличи производствените разходи на много фирми.
Така, че дълго преди да започне световната финансова криза ние бяхме и приготвили златна среда , но не тя е причината за нашите неблагополучия, а само оправдание за българските управляващи през последните 25 години.
Адаптацията в момент на вътрешна и външна криза е само една – намаляване на разходите , разнообразяване на продуктите , високо качество и гъвкава търговия.

Какво ще се случи?
– ликвидиране на голяма част от производствата ( български и чужди) поради бюрокрация, липса на подготвени кадри, корупция и недостиг на нисколихвени кредити до българския производител
– масово навлизане на стоки отвъд океана в Европа и България след подписването на споразумението между Европа и САЩ.
Ако България не се ориентира и постигне високо качество при производство и преработка на храни, високо качество на туризма и леката промишленост и внимание към все още работещите фирми в следващите 10 години голяма част от производствата ще отмрат , с всички последствия за хората – липса на работни места, масово напускане на страната и т.н.

Нашите служители биха ни описали като …
Хората, част от екипа им. Считаме, че работата в екип е една от формулите за успех. Ние сме част от този екип и допринасяме за развитието на компанията, заедно с всички останали служители.