Ефективно отопление през зимата – възможности и препятствия

bg06

Топлината в нашия дом винаги идва по-скоро от близките ни хора и времето, което прекарваме с тях, като това е нещо, което не бива да забравяме, защото то е ключът към нашия психически комфорт. Физическото отопление от своя страна е една малко по-битова тема, но както добре знаем няма как да бъде пренебрегната, защото физическият и психическият комфорт са категорично свързани.

Как да отопляваме жилището си през зимата и как да го охлаждаме през лятото и то без да натоварваме бюджета си са въпроси, които няма как да не ни вълнуват, защото нашият дом е нашата крепост и ние сме длъжни да се грижим за него. Хубавото е, че индустрията и технологиите в това отношение се развиват доста бързо и в повечето случаи ефективното използване на енергията е водещо. Често се оказва, обаче, че българинът не е напълно запознат с възможностите, които има и от там следват доста проблеми.

Енергийната ефективност и възобновяемите източници на енергия са доста чест обект на дискусии къде ли не, но, за да внесем ефективността в нашия дом трябва да направим необходимото, за да сме наясно какви са нашите възможности и от там да пресметнем кое е правилното решение. Има много фирми, които са готови да ни предложат какви ли не варианти, но от нас се иска да задаваме правилните въпроси на специалистите и след това да мислим за разходите. Важно е да знаем някой технически подробности за топлинната и климатичната система, с която сме решили да оборудваме своят дом, а от там да се информираме и какво е времето, за което нашата инвестиция ще има възвръщаемост.

В света има доста добри и иновативни методи, чието приложение у нас, обаче, все още изисква доста средства както като първоначална инвестиция, така и като консуматив. Често срещани са предложенията за поставяне на термопомпи, но те все още са доста скъпи, а понякога и проблематични от гледна точка на температурните условия. Все пак, ако попаднете на добри специалисти това може да е едно нелошо решение. Случаят с когенерацията в нашите ширини би бил уместен, ако имате на разположение източник на природен газ в близост, но проблемите на българската газификация не са малко, особено предвид, че този процес продължава вече 40 години. Едно добро решение, което съдържа в себе си ефективност и възобновяемост на енергията са плоските термични слънчеви колектори. Те са един ценово достъпен и бързо възобновяем вариант за дома.

Иновациите са хубаво нещо, но невинаги са достъпен вариант за повечето хора. От гледна точка на конвенционалното отопление с радиатори, нещата у нас стоят по-един доста по-ясен и достъпен начин. Възможностите и коефициентите на полезност на различните генератори на топлина са лесни за изясняване. Електрическите радиатори са с най-висок процент на полезно действие и доста евтина първоначална инвестиция. Проблемите там идват с цената на консуматива за експлоатация или разбирайте електричеството, което се изразходва. Другите варианти за радиатори и отоплителни уреди като газ, нафта, пропан – бутан, твърди горива (дърва и въглища) имат своите предимства и недостатъци, но най-вече от гледна точка на достъпността остават предпочитан вариант.

Щом вземете решение да смените или обновите своята отоплителна и климатична инсталация задължително се свържете с добри специалисти, защото те могат да ви направят цялостен проект и да ви посъветват кое е най-правилното решение за вашия дом. Такива специалисти можете да откриете в категория Климатична, вентилационна и хладилна техника в Golden Pages.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...