Застраховка гражданска отговорност – защо, как и от кога

17

Застраховането е широко застъпено в много страни по света. На пазара у нас най-разпространенa, поради частично задължителния си характер, остава автомобилното застраховане и по-точно застраховката „Гражданска отговорност”. По въпроса защо това е така, може да се разсъждава продължително, като в основата вероятно стоят множество фактори. В същото време, обаче, ставаме свидетели на скептицизъм от страна на родните шофьори, когато говорим за „Гражданска отговорност”. Липсата на достатъчна информация, а и липсата на желание за намирането й, сякаш правят така, че българинът приема остро задължителния характер на този продукт.

Интересно е да се спомене, че ползите от този вид застраховка на моторното превозно средство са осъзнати на Запад преди много години, а първата застраховка от този вид се е появила в САЩ през далечната 1898 година. Тя е революционна в сферата на застрахователния бизнес. Първата застрахователна полица е закупена от доктор, а цената и е около 12 долара. Тя покривала щети за до 500 долара. По онова време цената на застрахователната полица се смятала за необосновано висока, а самите автомобили били лукс. Не повече от четири хиляди американци имали автомобили, а за масов градски транспорт служели каруците теглени от коне. Именно това била причината, докторът да се подсигури.

През 20-те години на миналия век автомобилите превзели пътищата на САЩ, а огромното им количество наложило вземането на превантивни мерки против произшествия. След обсъждане, щата Масачузец се превърнал в първото място в света, в което собствениците на автомобили трябва да притежават и застрахователна полица от този вид. С времето тази „мода” достигнала и до Европа. Преди около век една от големите застрахователни компании във Великобритания се впуснала в застраховането на моторни превозни средства. Това се случило с появата на първите автомобили на острова. През 1930 година Великобритания въвежда закон, който изисква водачите на моторни превозни средства да сключат застраховка и по този начин да обезпечат нанасянето на евентуални вреди на трети лица. През 1939 година Германия последвала примера на британците.

В България застраховката „Гражданска отговорност” придобива задължителен характер едва през 2006 година.  И до ден – днешен българина сякаш не разбира ползите от подобен род услуга. Най-синтезирано, застраховка „Гражданска отговорност” застрахова отговорността, която имате към трети лица и вредите свързани с това, че притежавате моторно превозно средство. Интересен момент при този вид застраховки е това, че за разлика от останалите автомобилни застраховки, тук застрахователят носи отговорност на практика за всички рискове. Само изрично упоменатите вреди нанесени с превозното средство  биват изключени. Покритието по тази застраховка има две измерения. Едното е моментите, при които застрахователя носи отговорност или кои са покритите рискове, а второто, че застрахователя има ангажимент за покриване на щети нанесени с моторното средство т.е. се уточнява третото лице. Най-основно покритието по полицата  е за нанасяне на имуществени или неимуществени вреди, както и за нанасяне на телесно увреждане или смърт. Пропуснатите ползи, които представлява пряко и непряко нанасяне на вреди, водещи до увреждане. И не на последно място вреди на чуждо имущество.

Когато ние притежаваме моторно превозно средство трябва да бъдем внимателни на пътя и да пазим околните. В Golden Pages  има специализирана секция Автомобилно застраховане, където можете да намерите разнообразие от фирми, които предлагат този вид продукт и спокойно да изберете тази, която ще ви удовлетворява напълно.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...