Интересни факти, които ще променят мисленето ви за съня

slide-1

Според проучвания човек прекарва 1/3 от своя живот в сън. Противно на всички очаквания, това далеч не е най-скучната част от нашето ежедневие, защото именно по време на сън нашето тяло регенерира и в него протичат най-различни и интересни процеси. Успоредно с това, времето прекарано в сън и обстановката, в която се намираме, оказват огромно влияние върху останалите 2/3 от времето ни. За това е важно да се погрижим нашето тяло да бъде в пълен покой, като за това могат да допринесат правилно избрания матрак, възглавница, поза в която заставаме и др. Golden Pages събра най-интересните факти за съня, които със сигурност ще ви накарат да се замислите, когато си купувате легло.

  1. Изследване, проведено в Университета на Оксфорд е показало, че най-известния начин за преодоляване на безсънието – а именно броенето на обекти – е не само неефективен, но и противопоказен. Причината е, че подобна умствена дейност е скучна и води единствено до повишаване на нашето безпокойство, а успоредно с това увеличава и проблемите ни.
  2. Знаете ли че, една възрастна дървеница може да живее повече от година без храна в нашето легло? Определено никой не иска да има подобна компания в студените нощи.
  3. Всеки матрак има срок на годност и той е между 8-10 години. Причината не е само износване на материите, а веществата, които се натрупват в матрака. Повечето от тях са вредни за здравето ни, а съществуват и изключително опасни за живота вещества, особено за децата. За това специалисти съветват матраците да бъдат периодично подменяни. Ако се замислихте на колко години е вашия матрак и не сте сигурни, дали е време за нов, можете да разгледате списък с фирми, предлагащи подобни услуги тук: Матраци и спални продукти. Не експериментирайте със здравето си.
  4. Докато спим ние реално сме парализирани. Колкото и да ни е трудно да повярваме е факт, че тялото ни не повтаря движенията, които се случват вътре в него.
  5. Липсата на сънища води до психоза. Това твърдят учени, провели интересен експеримент. Те събрали група от хора, които само трябвало да спят по 8 часа. Учените събуждали всеки един от доброволците в начална фаза на съня им. Всички те, без изключение, на третия ден започнали да се концентрират трудно, получавали халюцинации, били свръх нервни и започнали да проявяват първи признаци на психоза. След това експеримента продължил, но учените вече не будели хората. Всички симптоми изчезнали.
  6. Все още няма отговор на въпроса, защо сънуваме. Дали мозъка ни се опитва да ни каже нещо, или това е начин да прочистим съзнанието си – не е ясно.
  7. Всеки човек сънува. Без значение, дали помним сънищата си или не, ние сънуваме всяка вечер. Интересен факт е, че според проучвания мъжете най-често сънуват хора само от своя пол, докато жените сънуват и мъжки и женски образи – при това в равни пропорции.
  8. Хора, отказали цигарите, виждат сънищата си по-ясно. Най-често те сънуват как пушат, след което се разкайват.
  9. В Индия, ако някой от съпрузите произнесе на сън три пъти думата „талак“, която в превод означава развод, според традиционното законодателство на исляма това се равнява на реален развод. Подобни случаи са регистрирани.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...