Как да се отървем от досадния мухъл в жилището си

4845478141_f8f443d17f_b (1)

Появата на мухъл по стените на нашето жилище е проблем, на който трябва да се обърне особено внимание. Рискът от наличието на такъв се засилва особено през студените месеци от годината, когато влагата в жилището ни се увеличава, поради понижаване на околната температура. Освен неприятната миризма и неестетичния вид, който придобива нашия дом вследствие от наличието на мухъл, той е извънредно опасен за нашето здраве.

Кои са най-често срещаните причини за появата на този вид гъба?

Често тя се появява при смяната на стара дограма с нова PVC или дървена. Причината е, че новите дограми целят максимална изолация, с което спират въздух от околната среда да влезе в жилището ни. На практика можем да кажем, че поставянето на нова дограма спира естествената вентилация на въздуха. Така влагата се задържа и попива по стените и тавана и създава благоприятна почва за развитие на мухъл. Друга причина може да бъде нередовното отопление на дадено помещение, което също допринася за задържането и увеличаването на нивото на влага.

Как да успеем да предотвратим появата му?

Едно от най-добрите решения е да поставим вентилационна система на цялото жилище. Това обаче често излиза много скъпо, а понякога е дори невъзможно, ако сградата ни е стара и просто няма възможност за инсталирането на подобна система. В такива случаи могат да бъдат монтирани различни вентилационни уреди, в зависимост от нуждите и възможностите ни в отделните помещения.

Какви са начините да се справим с вече появил се мухъл?

Едно от първите правила при появата на такъв е да не се опитваме да го отстраним с ръце или някакъв вид изтривалка. Това е гъба и по този начин, единственото, което ще постигнем е да я разпространим, но не и да я унищожим. На пазара могат да бъдат открити различни препарати, които се справят задоволителни със задачата. Така ще успеем да се справим временно с проблема, но най-важно е да изкореним всички предпоставки за повторната му поява.

Какво е решението?

Едно от най-добрите решения започва със сдобиването на уред, който мери влагата, или още наречен влагомер. Ако успеете да намалите нивата до нормалните, веднъж унищожен, мухълът няма да се върне отново. Всичко, което трябва да правите е редовно да следите нивата на влага в помещенията и да ги контролирате. На местата, където те са по-високи можете да поставите влагоабсорбиращи таблетки или различни подобни устройства, които се предлагат на пазара. По-честото проветряване и отопление в застрашените райони също ще предотвратят зараждането на тази опасна и упорита гъба.

От къде да се сдобиете с добър уред за измерване на влагата?

Днес подобни уреди предлагат много фирми. Важно е той да бъде висококачествен – тоест показанията му да бъдат максимално точни. Вече съществуват и мултифункционални влагомери, които освен нивата на влагата показват и температурата и налягането, както в самото помещение, така и тези навън, благодарение на изнесен датчик, който предава информацията.

Защитете дома си и здравето на вашето семейство, спазвайки тези прости съвети. От Golden pages разбираме важността на този проблем и ви предлагаме списък с фирми, от който може да закупите качествен влагомер по ваш избор. Можете да го откриете на сайта ни в категория Измервателни уреди.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...