Как да се предпазим от пожари

3575972459_f7069c618f_b

Пожарите са едно от най-страшните и често срещани бедствия. Причините за пожар у дома, а и където и да било друго са изключително много на брой и е от особено голямо значение да сме наясно как бихме могли да се предпазим от и по време на такова бедствие. Компетентните органи не спират да предупреждават за опасностите и мерките, които могат да се предприемат, като тези инструкции са под най-различни форми. Колко често, обаче, се замисляме за реакцията, която бихме имали в такава кризисна ситуация?

Възникването на пожар у дома е реално погледнато едно от най-лесните неща, особено в зимния сезон. Свикнали сме на свръхупотреба на какво ли не, като електрическите уреди са сред вещите, без които трудно се справяме. Употребата на некачествени електроуреди, обаче, е един от основните причинители на пожари, редом с претоварването на електрическата мрежа. По тази причина специалистите съветват да бъдем изключително внимателни за свръхупотреба на електроуреди в домакинството, особено, ако не сме сигурни дали сме подготвени за евентуалните последствия.

Освен, претоварването на електроуредите у дома, което може да доведе до запалване както на самите тях, така и на повреда на захранването и от там да възникне опасност от пожар, сред най-честите причини за това бедствие са децата, които са имали достъп до запалителни средства. За малчуганите това редовно е особено интересна игра, но последствията биха могли да са наистина страшни. Не са за подценяване и битови ситуации като забравянето на горещо олио след пържене или използването, не по предназначение, на леснозапалими течности у дома. Не съхранявайте нищо запалимо у дома без мястото и приложението му да са именно там, защото това е повече от опасно.

Причините за един пожар наистина могат да са изключително разнообразни, а често дори и неочаквани. Това, което е важно, обаче, е да бъдем подготвени. Най-добрият вариант за това е да сме се погрижили за противопожарната охрана на дома си, като съоръженията и оборудването за този тип обезопасяване е достъпно и важно. Фирмите, които се занимават с този тип дейност не са никак малко. В секцията на Golden Pages за  Противопожарни изделия и оборудване можете да откриете сериозен набор от специалисти, които да ви помогнат да оборудвате дома или офиса си против пожари. Специалистите смятат, че едно от най-добрите решения за противопожарна сигнално – охранителна система са устройствата с димен датчик. Това разбира се категорично не изключва наличието на пожарогасители и най-вече базисното обучение по противопожарна безопасност.

Ако все пак се стигне до пожар е важно да сме наясно с няколко важни неща. Първо, имайте предвид, че след първите 10 минути след възникването на пожар е безсмислено и изключително опасно да се опитвате да го потушите сами. При всички случаи най-важно и първостепенно е да позвъните на 112, за да обясните случая и да повикате помощ. Ако пожарът е все още малък и е възможно да започнете да го гасите сами, уверете се, че ще го направите по правилния начин. Трябва да знаем, че факторите за пожарите са три на брой, а именно кислород, горивно вещество и източник на запалване. Премахвайки един от тези фактори, премахваме и пожара. Нека имаме предвид, че най-важното при такава ситуация е да се обадим на специалистите, да сме наясно какви са факторите за пожара, да се пазим от дима и ако не сме в състояние да загасим огъня да не се опитваме да го правим.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...