Как се случва магията на книгата

16980213305_fb9a69d865_h

Книгите не случайно често са наричани прозорец към света, защото магическите светове, в които ни пренася всяко ново четиво не могат да бъдат сравнени с нищо друго. Факт е, че крайният резултат е най-важен, но колко от нас са се замисляли по какъв начин една красива книга достига до витрината на книжарницата.

Всяка една красива и вълшебна книга влиза първо като идея, суров материал или ръкопис, ако щете, в ръцете на печатаря и след това излизат като готов продукт. Печатниците от край време носят в себе си мистиката на това как книгите се превръщат в реалност.

Изключително интересна е историята на първата българска печатница или по-точно на първия български печатар, който тайно пренася една печатна преса и я инсталира в избата си. Никола Карастоянов е роден в далечната 1778 година в Самоков. В последствие отива в Рилския манастир, където учи за книговезец. Първоначално е учител в килийното училище на манастира, а след това започва да се занимава само с книговезане и продажба на книги.

През българското Възраждане книгите основно са се разпространявали в ръкописен вид, но при едно свое пътуване Карастоянов тайно купува и пренася на части една примитивна дървена типографска печатна преса, която е и първата подобна машина във Възрожденска България. Това се случва през 1828 година, а реално право и разрешение да печата книги от Цариградската патриаршия цели 19 години по-късно. Именно на тази преса са отпечатани важни в исторически план издания като първото българско списание „Любословие“, броеве от което се пазят и до днес заедно с печатната преса на Никола Карастоянов в Историческия музей в Самоков.

Подобни исторически факти са изключително любопитни и вдъхновяващи, защото ни дават шанс да осъзнаем важността на това, което ни е дало времето.

В днешно време, освен въпросната мистика, печатниците се използват не само за книги, а и за доста по-различни и често използвани рекламни материали. Това в голяма степен се дължи на тенденциите на новото време и на това, което изискват потребителите. Технологиите на печат се развиват с изключително високи технологични темпове, като причина за това е и сериозното разширение на пазара на печатарските услуги.

В момента всеки от нас е свикнал да вижда най-различни надписи по витрини или служебни автомобили, билбордове или пък флаери и листовки, които ни информират за промоции или продукти.  Когато отиваме на бизнес среща често разменяме визитка с отсрещната страна, като това е официално приетата форма за размяна на контакти при подобни срещи. Всичко това нямаше да бъде възможно без печатарските услуги.

Почти всяка една идея, която имаме за реклама минава през печатниците. Дали ще наемем рекламна агенция, която да ни изготви проекта или ще го направим сами, защото имаме такава възможност и искаме точно определено нещо, при всички случаи, освен ако самите ние не сме печатари, крайната реализация ще дойде от печатницата. Поради изключителното търсене на печатни услуги Golden Pages разполага с подробен списък на печатници, който можете да използвате.

Без значение дали имате нужда от визитна картичка, фирмен календар, рекламни тефтери, химикалки, листовки и каквото още се сетите съвсем спокойно можете да изберете своята печатница от секцията Печатници на Golden Pages.

Прочети още:

Финансовият консултант – т... Развитието и възможностите, които ни предлагат условията на пазарната икономик...
Изборът на средно училище е... Втория дом на човек е неговото училище. Това е израз, който крие много повече от �...
Кога и за какво ни е необход... Работата, задълженията и условията, на които е подчинена нотариалната дейност с...