Най-кликваните банери онлайн [проучване + инфографика]

По последни данни от Gemius, най-популярните банер позиции, използвани от маркетолозите си остават Стандартните банер размери, т.е. 300 х 250, 980 х 90 и тн. Това са едни от най-наложените формати онлайн и до голяма степен тяхната популярност има връзка и с това, че самите сайтове като дизайн са разпределени изначално до този начин.
gemius-baner-reklama-golden-pages

Тази таблица крие много полезна информация. Обърнете внимание на лилавата линия, която се движи и ще забележите, че CTR-ите са най-високи при видео / анимираните банери. Колкото повече действие, интерактивност и дори сюжет има вашият „банер”, толкова повече възможност имате да спечелите вниманието на потребителите.

 

Банер слепота

Важна точка, която не трябва да забравяме е т.нар. „банер слепота”. В изработката на банери трябва задължително да имате предвид тази точка, тъй като онлайн потребителите вече са свикнали да виждат десетки реклами на ден, което изгражда автоматичен AdBlock в съзнанието им.

* Съвет: Банерите, които могат да избегнат банер слепотата са с:

малко съдържание на текст ;

високо ниво на интерактивност ;

ярки, контрастиращи цветове ;

сравнително много „пространство” / „въздух” .

Последното означава използване на по-малко, но концентрирани елементи, като в банера се оставя достатъчно бяло пространство, което спомага за поставянето на фокуса върху конкретно действие / съобщение.

Както Socialevo посочва: „Макар стандартните банери да се радват на значителна популярност сред рекламодателите, данните тук сочат, че интернет потребителите кликват на тях сравнително рядко (CTR под 0.5%)”

 

Новите лидери

Обратно на темата за видео банерите, това несъмнено са и ще бъдат лидерите на банер пазара. Проучването доказва, че голяма част от рекламите, на които потребителите са кликнали, всъщност са били видео формат.

Банерите, които Golden Pages предлага започват на цени от 60 лв за цял месец (ценовата листа за банер реклама ТУК). В контекста на написаното в статията, винаги препоръчваме на клиентите си да избират формата 220 х 600, тъй като носи най-много посещения и трафик към желания сайт.

baneri online ceni golden pages

 

Прочети още:

Защо е важно за бизнеса да б... Хората и техните бизнес идеи са тема, която е изключително интересна за разсъжд�...
5-те онлайн платформи, на ко�... Над 80% от потребителите  търсят информация за всевъзможни продукти и услуги онл...
Как да извлечете максималн�...   Контактите са задължителни Телефонът и имейлът са основната и най-важна...